Terrein 2024

PLATTEGROND

Techportplein

Kennis maken met techniek? Bezoek dan het Techportplein. Op dit techniekplein ontdek je samen met je kind de 7 werelden van Techniek. Beantwoord techniekvragen en neem een tas vol leuke goodies mee naar huis. Doe mee met techniekactiviteiten van het Technisch College Velsen en Nova College Scheepvaart. Zo kan je trossen gooien, klimmen als een loods, een sluis bedienen, een containership laden en in een reddingsvlot kruipen. Vattenfall en Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP) hebben een gezamenlijke stand waarin je Bike battle fiets simulator kan doen. Hierbij wordt vergelijking gemaakt met het opwekken van energie op de fiets tegenover windturbines. Tata Steel is aanwezig met een informatiestand over groen staal.

Op het Techport plein is een speciale kinderkaart te krijgen. Hierop staan de kinderactiviteiten die te doen zijn op het festival en kunnen kinderen vragen beantwoorden.

noordzeevis uit Ijmuiden plein

Vis mag op het Havenfestival IJmuiden natuurlijk niet ontbreken. Laat je verrassen door alles wat Noordzeevis uit IJmuiden te bieden heeft. Natuurlijk kan je zelf een visje eten. 

Er is een speciale vistafel ingericht waar de bekende IJmuidenaar Jan Zwanenburg uitleg geeft over Noordzeevis uit IJmuiden. En in de informatiestand zijn de ambassadeurs van Stichting Noordzeevis uit IJmuiden natuurlijk te vinden om al je vragen over vis te beantwoorden.

Kunst op de kade

Op het Kunst aan de Kade plein vind je kunst en de musea in containers. En net als vorig jaar komt op de kade weer een festivalmarkt met kramen te staan. Ook zijn de lokale musea weer goed vertegenwoordigd. Breng een bezoek aan een van de containers met daarin onder andere het IJmuider Zee- en Havenmuseum, Pieter Vermeulen Museum, Museum Kennemerland en Hoogovensmuseum.

In het kader van het thema ‘Rauwe kunst’ wordt er een theater van zeecontainers gebouwd waar vooral kleinkunst te vinden is, met veel stand-up comedy. Met niemand minder dan de bekende IJmuidense comedian Arie Koomen. 

Op de markt staan diverse kramen waar 3-D/pop-up kaarten,  (2e hands) games, cadeaus, speelgoed, (2e hands) boeken, foto´s, (sport)kleding en nog veel meer te koop en te zien is. Er zijn ook kramen waar informatie op sociaal maatschappelijk gebied wordt gegeven er er wordt een demonstratie gegeven met houtkachels. Er is een kraam waar de ambacht houtdraaiwerk wordt getoond, er komt een dierenambulance en er staan oude legervoertuigen (jeep en rupsbandvoertuig). Het is zelfs mogelijk om een potje simultaan te dammen.

Cornelis Vrolijk plein

Visserijbedrijf Cornelis Vrolijk is dit jaar weer naamgever van een van de pleinen aan de Trawlerkade. Havenfestival IJmuiden is zeer verheugd dat dit bedrijf het Havenfestival IJmuiden een warm hart toedraagt. Dit heeft onder meer geleid tot een mooi lokaal programma op de zaterdagavond. Zo treedt een van de oudste popgroepen van Nederland op: de Bintangs uit Beverwijk. Het volledige programma is hier te vinden. Het feest eindigt op zaterdag om 22.00 uur.

Rauw aan zee plein

Op het Rauw aan Zee plein laten we zien waar we in IJmuiden trots op zijn. Een van de aspecten die IJmuiden symboliseert is de rauwe, iconische kunst. 

Hier is onder andere een fototentoonstelling te zien die de rauwe schoonheid van IJmuiden laat zien. Vijftien lokale fotografen hebben hun mooiste foto’s ingestuurd en daarvan is door FishEye Events en Citymarketing Velsen een reizende expositie samengesteld. De gekozen beelden laten zien hoe veelzijdig de gemeente Velsen is en dat het rauwe randje van IJmuiden behoorlijk fotogeniek is.