Plattegrond 2022

PLATTEGROND

Op deze pagina vindt u binnenkort de plattegrond van het Havenfestival 2022. Het nautische programma vindt u hier, het podiumprogramma vindt u hier.

Techportplein

Kennis maken met techniek? Bezoek dan het Techportplein. Op dit techniekplein ontdek je samen met je kind de 7 werelden van Techniek. Beantwoord techniekvragen en neem een tas vol leuke goodies mee naar huis. Doe mee met techniekactiviteiten van het Technisch College Velsen, Haprotech en Nova College Scheepvaart. Zo kan je je eigen naam lassen, trossen gooien, klimmen als een loods, een sluis bedienen, een containership laden en in een reddingsvlot kruipen. Ook kan je met een VR-bril van Atlas Professionals als een echte windtechnician naar boven klimmen in een windturbine op zee of in de photobooth van Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP) een foto maken waarbij het lijkt of je net zo hoog bent als een windturbine.

noordzeevis uit Ijmuiden plein

Vis mag op het Havenfestival IJmuiden natuurlijk niet ontbreken. Laat je verrassen door alles wat Noordzeevis uit IJmuiden te bieden heeft. Natuurlijk kan je zelf een visje eten. Maar er worden ook kookdemonstraties gegeven en je kan leren hoe je oesters opent. Ook wordt er een speciale vistafel ingericht waar de bekende IJmuidenaar Jan Zwanenburg uitleg geeft over Noordzeevis uit IJmuiden. En in de informatiestand zijn de ambassadeurs van Stichting Noordzeevis uit IJmuiden natuurlijk te vinden om al je vragen over vis te beantwoorden.

Cultuur plein

Op het cultuurplein vind je kunst en de musea in containers. En net als vorig jaar komt op de kade weer een festivalmarkt met kramen te staan. Verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder Zonnebloem Kennemerland, Dierenambulance, Stichting Comité 4 en 5 mei Velsen, Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, Stichting Welzijn Velsen en Stichting tot behoud van Authentieke stoomvaartuigen presenteren zich hier. Ook zijn de lokale musea weer goed vertegenwoordigd op het Cultuurplein. Breng een bezoek aan een van de containers met daarin het Zee- en Havenmuseum, Pieter Vermeulen Museum, Bunkermuseum, Fort Eiland en Hoogovensmusuem. Daarnaast zijn er lokale bedrijven te vinden waaronder Game Solutions, Hightide Surfshop, Shiplens en Cherliz. Of neem een kijkje bij de kraam van Summer Park Sessions. En voor een potje dammen kan je terecht bij de tafels van Damclub IJmuiden.

Cornelis Vrolijk plein

Visserijbedrijf Cornelis Vrolijk is jaar weer naamgever van een van de pleinen  aan de Trawlerkade. Havenfestival IJmuiden is zeer verheugd dat dit bedrijf het Havenfestival IJmuiden een warm hart toedragen. Dit heeft onder meer geleid tot een mooi lokaal programma op de zaterdagavond. Solisten van onder andere Unidos, De Jonge Stem, Zangstudio Velsen, Dance Works en Alphenaar muziekles IJmuiden brengen een ‘best of’ van alle Songfestivals ten gehore tijdens de Eurovison Reprise. Een succesformule die onder leiding van Daan van Putten ook tijdens de Summer Park Sessions in 2021 te bezien en beluisteren was. Vanaf 20.15 uur is het de beurt aan een Regio All Stars Band met diverse vocalisten, waaronder een aantal zangers en zangeressen van Koel Productions uit Driehuis. Dansbare hits, prachtige ballads en echte top 40 krakers zullen tijdens dit twee uur durend optreden natuurlijk niet ontbreken. Het feest eindigt op zaterdag om 22.00 uur. Dat is eerder dan normaal.

Rauw aan zee plein

Net als vorig jaar zijn de Gemeente Velsen, Citymarketing Velsen en de toeristische campagne IJmuiden Rauw aan Zee belangrijke partners van het festival. IJmuiden is een plek van rauwe schoonheid. Stoer vanwege de haven en industrie. Een unieke plek waar je je ogen uitkijkt. De bedrijvigheid in het havengebied vormde de inspiratiebron voor een ‘rauwe’ foto-expositie die tijdens Havenfestival IJmuiden te zien is op het Rauw aan Zee plein.

Op het Rauw aan Zee plein staan ook de bekende ijmuiden-letters en presenteren verschillende ondernemers uit IJmuiden aan Zee zoals Seaside sports, ActionPlanet, Beach Inn en Cross Fit IJmuiden zich aan het publiek. Er staat ook een photobooth en een groot scherm waarop mooie beelden van IJmuiden en de gemeente Velsen te zien zijn.