Programma 2023

PROGRAMMA 2023

Hieronder vindt u het podium programma van het Havenfestival 2023. Het nautische programma vindt u hier. Naast deze vier podia vindt u verspreid over het terrein verschillende vormen van straattheater, tentoonstellingen en organisaties en bedrijven die workshops of demonstraties geven. 

Op onze plattegrond vind u binnenkort meer informatie over deze activiteiten. Daar is ook de locatie van de verschillende podia op te vinden.

Blokkenschema's

programma zaterdag 24 juni

noordzeevisplein

Bigband-jazz van de bovenste plank, daar draait het om bij de Seabreeze Big Band. Zeventien gedreven muzikanten (plus vocalist) met ervaren muzikale leiding. De Seabreeze Big Band speelt in de klassieke bigbandbezetting: trompetten, trombones, saxofoons en ritmesectie. 

Een inspirerend repertoire met de vroege Count Basie-swing en de muziek van Thad Jones en Frank Sinatra, maar ook met het uitdagende werk van moderne top-bigbands als de Big Phat Band. Fluisterzachte ballads en knallende up-tempo nummers. Optredens van de Seabreeze Bigband zijn altijd energiek en origineel.

De band staat alweer een aantal jaren onder leiding van componist/arrangeur/dirigent Sebastian Ohm. De band speelt ook eigen arrangementen van de hand van Sebastian.

Amusementskoor Velsen zingt Nederlandstalige liedjes. Zoals zeemansliedjes, medley.s smartlappen . Een klein koor van ongeveer 20 personen, maar wel een gezellig koor. Gezelligheid staat boven aan.

Het Smartlappenkoor is een gemengd koor met 47 leden, dat 33 jaar geleden is opgericht.

Het koor staat onder leiding van dirigente Karin Ravenstijn en wordt begeleid door de accordeonisten Rita te Boekhorst en Truus Beemsterboer.

Het Smartlappenkoor staat bekend om zijn gevarieerde Nederlandstalige repertoire van oude, maar ook hedendaagse smartlappen, zeemansliedjes en gezellige meezingers.

Het koor treedt regelmatig op in WZC en op festivals.

Het Ampzing Genootschap viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. Ze zijn daarmee de oudste boyband in de regio. De Core Business van het Genootschap is het strijden tegen teveel Engels in de Nederlandse taal. Mind You! Zij doen dit via boekpublicaties, liedjes, radioprogramma’s, tijdschriften, kranten en allerlei andere uitingen. In 2017 mochten zij een standbeeld van Samuel Ampzing maken en plaatsen op de Oude Groenmarkt in Haarlem. Maar het belangrijkste onderdeel van het Genootschap is muziek. Muziekdragers (ceedees) en optredens in Nederland en Vlaanderen. Eén van hun liedjes is door Rob de Nijs opgenomen op diens ceedee Nieuwe Ruimte. Het Ampzing Genootschap: Joost Mulder Henny Leeflang Maarten Brock Eric Coolen Alain Timmers Henk Tijbosch Fons Stam Niet aanwezig: Bies van Ede

 

Het IJHmusementsorkest is de grootste afdeling van muziekvereniging IJmuider Harmonie en staat onder leiding van Louis de Blieck. De leeftijdsopbouw van het orkest is heel divers; van vijftien tot boven de zeventig jaar. Maar wat wij allemaal gemeen hebben is de liefde voor het samen musiceren, het leuk vinden bij een hechte groep te horen, heel veel onderling plezier en de wil om ons te verbeteren en te groeien. Alle leden ervaren ons orkest als de uitgelezen plek om op een hele fijne manier een hele leuke hobby te kunnen bedrijven. 

Sinds januari 2013 zijn wij omgevormd van een traditioneel harmonieorkest naar een amusementsorkest. Met een andere muzikale leider, een meer (zowel voor muzikanten als toehoorders leuker) aansprekend repertoire en vooral een proactieve houding: Wij laten ons zien en horen op vele plaatsen in de regio 

Onze bezetting bestaat o.a. uit: fluiten, klarinetten, saxofoons, trompetten, trombones, baritons, bassen, bass-gitaar en drumstel. Ons repertoire bestaat vooral uit bekende en aansprekende muziek. Bekende tunes en thema’s uit films of televisieseries, musicals, evergreens en hits. 

Wij repeteren op woensdagavond van 19.30 uur tot 21.45 uur in ons clubgebouw De Tolsduin aan de Tolsduinerlaan 12, Velsen-Zuid. Heb je interesse om mee te musiceren, kom dan gerust eens langs.

YMUIDER STORES

In aanloop naar het Havenfestival hebben Francesca Heijnis en Jacqueline van Ouwerkerk een stopmotionfilm gemaakt met drie groepen 8 van de Franciscusschool uit Velsen. Na een informatieve les over de impact van e-waste op het milieu zijn de leerlingen gaan brainstormen over aarde-, lucht- en waterdieren. Hierna hebben ze oude elektrische apparaten gesloopt en met de onderdelen ervan fantasievolle dieren en decors gemaakt. Ze spelen de hoofdrol in de stopmotionfilm Beestenwereld die te zien is na het scannen van de QR-code.

Op zaterdag 24 juni vindt om 12.45 uur de onthulling op het Havenfestival in de IJmuiden Stores plaats. Dit gebeurt met een filmvertoning die plaatsvindt in het bijzijn van leerlingen, ouders/verzorgers en leerkrachten.

Het  kunstwerk maakt deel uit van de Pollution Art Fietstour die langs kunstwerken van afval in de IJmond voert. De fietstour is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen om aandacht te vragen voor het wereldwijde afvalprobleem.

Schrijfster Conny Braam geeft zowel op zaterdag en zondag een lezing in Ymuiden Stores. Op deze historische plek vertelt zij over haar nieuwe boek De revolutie van Pelle, maar ook over haar liefde voor IJmuiden.

>> Reserveer hier een plek voor de lezing. 

Conny Braam geniet vooral bekendheid door de trilogie over de geschiedenis van haar woonplaats IJmuiden. In 2000 verscheen De woede van Abraham over de lotgevallen van de kanaalgravers die onder barre omstandigheden het Noordzeekanaal moesten graven. Daarna verscheen De onweerstaanbare bastaard over de Eerste Wereldoorlog waarin de havenplaats niet alleen strijdtoneel werd van de oorlogvoerende landen maar ook een goudmijn bleek te zijn voor vele reders, vishandelaren en gelukzoekers, terwijl er voor de arme vissersfamilies nog geen haringkop te krijgen was. Het derde deel Het schandaal is gebaseerd op de beruchte Velser Affaire, waarin verzetsstrijders en collaborateurs tegenover elkaar kwamen te staan.

Afgelopen februari verscheen De revolutie van Pelle gebaseerd op onder andere het leven van Keet Pelle die in de tweede helft 19e eeuw een kroeg dreef in het oude IJmuiden en, net als veel kanaalgravers en andere uitgestotenen, in de ban raakte van de sociaal revolutionaire leider Domela Nieuwenhuis die het volk opriep tot strijd voor algemeen stemrecht en betere leefomstandigheden.

De lezingen zijn zaterdag om 13.30 en op zondag om 15.00 uur. Wij verwachten veel belangstelling en raden je aan vooraf een ticket te reserveren. Met dank aan Citymarketing Velsen | ijmuiden.nl zijn de lezingen gratis toegankelijk.

Het enige kinderkoor in Velsen bestaat uit kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Ze zingen pop en musicalliedjes. Onder begeleiding van Eline Schmidt oefenen ze elke week bij muziekschool Koel in Driehuis. Wil je ook bij de Koel Kids? Kijk dan op www.bijkoel.nl!

De Koel Girls is een ‘close harmony’ vocal group uit Velsen. 5 meiden van tussen de 13 en 16 jaar zingen speciale arrangementen van pop en musicalnummers. Onder begeleiding van Eline Schmidt oefenen ze elke week bij muziekschool Koel in Driehuis. Wil je ook bij de Koel Girls? Kijk dan op  www.bijkoel.nl!

Het Koel koor is een 40 koppig ambitieus koor voor volwassenen dat zich waagt aan uitdagende arrangementen van bekende liedjes uit de jaren 80. Laat je verrassen door de toffe liedjes, de mooie meerstemmigheid en de enorme bak aan vrolijkheid van het Koel Koor! 

Onder begeleiding van Eline Schmidt oefenen ze elke week bij muziekschool Koel in Driehuis. Wil je ook bij het Koel Koor? Kijk dan op  www.bijkoel.nl!

Solid is ondanks de zeer lage gemiddelde leeftijd al een heel ervaren band te noemen. Ze repeteren wekelijks onder begeleiding van docent Max Warmerdam bij muziekschool Koel, maar ze verzorgen steeds vaker geheel zelfstandig optredens in de regio. Zo stonden ze afgelopen Koningsdag nog in Driehuis op het podium. Solid speelt een verrassende mix van klassiekers uit het pop en rock genre. Wil jij ook samenspelen in een band? Kijk dan op  www.bijkoel.nl!

Pink Ladies is een ‘girl only’ band! In kleding die hun naam eer aandoet hebben ze nog maar een paar optredens op hun naam staan en ze kunnen niet wachten om hun debuut  op het Havenfestival te maken! 

Wil jij ook samenspelen in een band? Kijk dan op  www.bijkoel.nl!

Hoewel hun naam anders doet vermoeden is deze rock formatie geen trio! De 3 verwijst naar Studio 3, de plek waar zijn wekelijks onder begeleiding van docent Thijs Huijbens repeteren. Kom genieten van deze energieke band!

Wil jij ook samenspelen in een band? Kijk dan op  www.bijkoel.nl!

Wouter Wensink is geen vreemde op de planken, met jaren lange ervaring met musicals en popmuziek. Als solo-act speelt hij voornamelijk heerlijke achtergrondmuziek. Zo is hij gespecialiseerd in mooie Nederlandse liedjes en popnummers van bekende singer-songwriters van nu.

Cornelis vrolijk plein

Gentle, opgericht in 2020, is een gemotiveerde, nieuwe en upcoming band met vier leden; Daan
Ingelse (zanger), Peter Kluft (gitarist), Brian Cejas Martín (bassist) en Imke Vink (drummer). Gentle focust zich op het maken van hun eigen muziek waar ze hun emotie en ervaringen in verwerken. Na anderhalf jaar samen geoefend te hebben en vanaf jongs af aan in eigen tijd bezig te zijn geweest met muziek, heeft Gentle inmiddels genoeg nummers om te beginnen met- en meer te focussen op optredens.

Gentle heeft een eigen sound waarbij inspiratie van ‘Radiohead’, ‘Nothing But Thieves’, ‘Twenty One Pilots’, ‘Badflower’ en ‘Muse’ valt af te leiden. Gentle’s voornaamste genre is Alternative-Rock, maar heeft binnen dit genre een vrij breed spectrum dat van poprock naar hardrock gaat.

Ondanks dat Gentle een beginnende band is wat betreft live shows, geven ze altijd 100% waarbij de energie door het publiek te voelen is. Het zelf hebben geschreven van de nummers en het nieuw zijn in de wereld van het optreden voegt daarom ook veel toe in het voelen van de nummers door zowel de bandleden als het publiek.

The Warnars is een enthousiaste band uit Velsen en Haarlem. Deze vierkoppige band speelt een mix van pop en rock nummers, variërend van klassiekers van Dire Straits en Queen tot dansbare hits van ABBA en vele anderen. 
Rens Warnar speelt elektrische gitaar en voegt een indrukwekkende rock vibe toe aan de mix, terwijl Jurre van der Linden de zang verzorgt met zijn warme stemgeluid. Freek Kup op drums en Frits Bosch op bas vormen samen een strak ritme dat het publiek aan het dansen krijgt. Ben je kaar om te feesten, te zingen en te springen? Let’s walk some miles!

‘De band bestaat uit vier jongens met voorliefde voor muziek uit de jaren 60.  Ze staan bekend om hun gezellige en verrassende optredens. 

Het enthousiasme in combinatie met de tijdloze muziek maakt de ware rockband Sixty Pound krachtig.’

‘Kippenvel bij Sam Saxton: zangeres ontroert, je kon een speld horen vallen’, aldus het NH Dagblad na een recente show. Sam Saxton is een Nederlandse singer-songwriter afkomstig uit de buurt van Haarlem en laat zich graag inspireren door artiesten als Bonnie Raitt, Emmylou Harris en Carole King. Ze groeide op in een omgeving waarin ze beïnvloed werd door een verscheidenheid aan soul-en countryplaten. Het was met name de Amerikaanse muziek uit de jaren ‘70, niet in de laatste plaats omdat haar vader de Amerikaanse nationaliteit heeft, die zij consumeerde. Maar het was “World Of Hurt”, het debuutalbum van Ilse DeLange, waardoor zij zich ervan bewust werd dat het ook mogelijk is om als Nederlandse singer-songwriter Amerikaanse muziek te kunnen uitvoeren op hoog niveau.

Onderweg ontmoette ze de Haarlemse gitarist Bas Kors. Als muziekduo reisden ze het hele land door en speelden ze op veel verschillende podia. Ze creëerden een eigen sound, werden verliefd en schrijven nu samen muziek. De afgelopen twee jaar hebben ze gewerkt aan hun debuutalbum ‘TAKE A RIDE’. Samen met producer Jeroen Tenty (MI5 Studios) hebben ze ervoor gezorgd dat de romantiek van de jaren 70-muziek terug te horen is in hun autobiografisch geschreven nummers. Na eerder al een aantal singles te hebben uitgebracht, verscheen het volledige album ‘TAKE  A RIDE’ in april van dit jaar. Het album werd officieel met band gepresenteerd in een volle zaal van het Patronaat.

De Bintangs is een van de oudste Nederlandse popgroepen. De groep werd in 1961 opgericht door Frank en Arti Kraaijeveld. De band staat bekend om zijn ruige Rythm & Blues en het rauwe stemgeluid van Frank Kraaijeveld.  Bintangs is nog steeds een enorm energieke band die elke zaal in vuur en vlam zet. Het zestigjarig bestaan kon vorig jaar niet worden gevierd, dus dat gebeurt dit nu alsnog met een tournee, een boek (Be Frank) en een nieuwe cd (These Hands).

 ‘Ridin’ on the L & N’, ‘Mona Lisa’ en ‘Travelling in the USA’ zijn enkele van de vele hits die De Bintangs op hun naam hebben. Op dit moment bestaat de band uit Dagomar Jansen, Marco Nicola, Burt van der Meij en uiteraard Frank Kraaijeveld. De Bintangs zijn onlangs opgenomen in de Dutch Blues Foundation’s Hall of Fame. 

Met zo’n naam kan het ook niet anders; de meiden van Stijl Achterover blazen je stijl achterover met hun opzwepende repertoire van discoklassiekers, soulknallers en de beste pop en rock uit de hitlijsten van nu.

De vier spontane meiden uit Haarlem en IJmuiden krijgen met hun gouden keeltjes en fantastische performance elk publiek uit z’n dak.

Vele zalen lieten ze al zweten met hun vierstemmige vertolking van echte knallers als It’s Raining Men (The Weather Girls), Walking on Sunshine (Katrina and the Waves), I’m so Excited (The Pointer Sisters), Celebration (Kool & The Gang) en Relight my Fire (Dan Hartman).

Een avond met Stijl Achterover staat garant voor een spetterend feest met heerlijke muziek en een oogverblindend uitzicht.

zeehaven theater

Kun je een shantykoor zijn in je eentje? Marcel denkt van wel. En bovendien moet hij wel. Iedereen is er vandoor. Of is er toch nog iemand die van hem houdt?

Muzikaal (poppen)theater met een lach, een snik en oordopjes! 

Gespeeld door: Janna Handgraaf en Marcel Klingeler

Wilko Terwijn brak door met zijn oudejaarsconferences en als vaste speler bij De Grote
Improvisatieshow. Als stand-up comedian heeft hij zo onderhand op ieder festival wel
gespeeld en timmerde ook internationaal aan de weg. Wilko is een veelgevraagd
tekstschrijver voor TV en heeft als schrijver ook met de top van de cabaretwereld gewerkt.
Hij is één van de hoofdschrijvers van de Comedy Central Roast’s, heeft zijn vaste column
op Slam! En hij is één van de trotse oprichters van de komische voetbal podcast Randje
Buitenspel.

Kun je een shantykoor zijn in je eentje? Marcel denkt van wel. En bovendien moet hij wel. Iedereen is er vandoor. Of is er toch nog iemand die van hem houdt?

Muzikaal (poppen)theater met een lach, een snik en oordopjes! 

Gespeeld door: Janna Handgraaf en Marcel Klingeler

Arie Koomen, doet al meer dan 28 jaar aan standup comedy. Arie is de Arie van Arie en Silvester en hij zat bij de Lama’s. Als kind viel hij in een toverketel met spraakwater.  Soms probeert hij een hele avondvullende show in een set van 10 minuten te proppen. Onmogelijk zou je zeggen: tenzij je heel snel praat. Hij zou heel  graag een zoon vernoemen naar Kanye West. Zodat die jongen Kanye Koomen heet. Gelukkig heeft hij dochters. 

Check hem op Instagram en twitter: @ariekoomen

 

Ramon Chatrer (oud-Frans voor ‘castreren’) is
cabaretier en zanger. In 2020 won hij de Jury,-
Publieks,- en Persoonlijkheidsprijs op het
Groninger Studenten Cabaret Festival.
Verder was hij een half jaar te horen bij Giel
Beelen op NPO Radio 2 met een muzikale
column. In 2021 was hij finalist bij het
Amsterdams Kleinkunst Festival en momenteel
tourt hij door heel Nederland met zijn
voorstelling OPPERHOND.
Op het Havenfestival zingt en vertelt Ramon
over de verlangens en behoeftes waarvan je
niet wist dat je ze had, met rauwe
kleinkunstnummers en zang vanuit zijn tenen.

Roel C. Verburg combineert stand-up comedy met gitaar en dat levert
uiterst lollige liedjes op.
Misschien ken je hem van ‘Onder De Plak’. ‘Ik Koester Je Oester’ of
‘Slechtste Rapper Van De Straat’, misschien ken je hem van Radio
Veronica waar hij jarenlang elke vrijdagochtend bij Jeroen van Inkel
een liedje speelde of misschien ken je hem helemaal niet, dat mag ook.

Tussen de liedjes door vertelt deze relaxte flierefluiter ook nog
bijzonder grappige verhalen over zijn leven als gitaar comedian en
net als in zijn liedjes gaan ook daar de grappen in hoog tempo door.

Foto: Maikel Thijssen

Florentien (30 jaar) is een Haarlemse Theatermaakster. Na van jongs af aan klassieke muziek te hebben gemaakt, maakte ze rond haar 20e de overstap naar gitaar en zang. Na de release van haar eerste Album (stories van Flo & Mo) wilde ze graag de verhalen achter haar muziek delen. 27 maart 2023 heeft ze dat voor het eerst mogen doen tijdens de première van Ik ga op Reis.  

In Ik ga op reis komt Florentien er achter dat ze niet weet hoe ze haar leven moet leven in deze ingewikkelde wereld. Ze besluit op reis te gaan, wat tegelijkertijd een zoektocht naar zichzelf is. Door diepe dalen en over bergen heen vindt ze zichzelf en besluit ze haar verhaal te delen door middel van muziek. Florentien gaat op reis, ga je mee?

Trommelen op rommel i.s.m. de Stadsschouwburg Velsen

Onder het motto ‘Trommelen op Rommel’ reizen De Vuilnismannen sinds 2007 met veel positiviteit en enthousiasme door het hele land. Ze bezoeken scholen, bedrijven en festivals waar ze interactieve optredens verzorgen met een uitgebreid trommel instrumentarium bestaande uit gedumpte emmers, tonnen, borstels, blikken, pannen en andere afvalmaterialen.

programma zondag 25 juni

noordzeevisplein

Vocal Group Reset uit Santpoort Zuid is in mei 2019 opgericht en bestaat uit 18 zangeressen, verdeeld over 4 stemgroepen. Vandaag zijn helaas een paar leden niet aanwezig, vandaar dat we met een wat kleine groep optreden. Vocal Group Reset zingt met veel plezier meerstemmige popmuziek en de arrangementen wordt voor een deel zelfstandig ingestudeerd. Maar ze kunnen niet zonder de enthousiaste dirigent Laura Kroon die meer dan de puntjes op de i weet te zetten. Ze worden begeleid door onze geweldige pianist David Quakkelaar. Op zaterdagavond 14 oktober organiseren ze in de Ichtuskerk in IJmuiden een eigen optreden. Meer informatie volgt op onze facebook pagina en straks ook op onze website die momenteel in de maak is.

The Think BIG-band! uit Castricum is een voltallige big band met een rijk verleden. De oorsprong van de big band dateert al van de vorige eeuw, maar dan onder de naam ‘Triple E’. Met o.a. twee tournees door Engeland en vele optredens door heel Nederland werd al snel een reputatie gevestigd.

De 20 muzikanten van The Think BIG-band! vormen samen een dynamisch koppel wat menig feest of festival in de overdrive zet. De mix van getalenteerde, bevlogen amateurs met (semi) professionals zorgt voor een band die staat als een huis met een aantal goede solisten in elke sectie. De muzikanten van de band verdienen ook hun sporen in andere goede big bands en funkbands. Naast ervaren muzikanten vindt ook de jonge, nieuwe generatie aansluiting in de band.

Met een breed, aanspreekbaar repertoire wordt niet alleen de hardcore jazz fan bediend. Iedereen die van muziek en dance houdt zal door de Think BIG-band geïnspireerd raken.

The Think BIG-band! staat onder leiding van muzikale duizendpoot René Breetveld.

Wij bezingen het ruige zeemansleven uit de glorietijd van de zeilvaart! Toen werd er nog hard met de handen gewerkt!

Onze traditionele Seasongs zijn stuk voor stuk authentieke werkliederen over het zware leven aan boord of het passagieren in havens en tropische paradijzen. Wij zingen deze met veel passie voor divers publiek in het Nederlands, Engels, Frans en Duits. Wij brengen onze liederen meerstemmig ten gehore en uiteraard zingen wij onze Shanties begeleid door diverse (soorten) muziekinstrumenten. Zingen en optreden doen wij met veel plezier op geheel eigen en vooral expressieve wijze. West Zuidwest is gespecialiseerd in het opluisteren van havendagen, shantyfestivals, haringparty’s, jubilea, riviercruises ,bedrijfsevents en andere feesten of partijen.

Ga met ons in zee ! Beluister de shantyliederen uit  lang vervlogen tijden en aanschouw ze als levendige taferelen.

Voor boekingen en informatie kunt u terecht bij: eb@shantykoor-gouda.nl

Popkoor Zingsation is opgericht in September 2015. We bestaan inmiddels ruim 5 jaar en hebben dus nog een feestje tegoed. Op zaterdag 19 november 2022 gaan wij dit uitgebreid vieren. Hou voor info onze FB pagina in de gaten!   Wij, van Zingsation, zingen een aantal van onze mooiste liedjes op het Havenfestival. Leuk als je erbij kan zijn.

Het harmonieorkest Soli telt ongeveer 60 leden, van 18 tot 80 jaar en staat sinds 2006 onder leiding van dirigent Vincent van den Bijlaard. Het repertoire is zeer breed, van originele symfonische composities tot lichte muziek als musical, pop en rock. Jaarlijks worden diverse concerten gegeven. Ook samen met andere blaasorkesten, koren of in projecten met kinderen, zoals op 2 apri j.l. tijdens de Kindermuziekweek. Ook het voorjaarsconcert op 16 april was een groot succes. Eens in de 5 jaar wordt deelgenomen aan een landelijk concours waar het sinds 1996 uitkomt in de eerste divisie. Het orkest repeteert op dinsdagavond van 19.30 tot 22.00 uur. Wij zijn nog op zoek naar aanvulling in m.n. de fagot-, hoorn- en trombonesectie.

https://www.facebook.com/mzvsoli/videos/212188541576913 

YMUIDER STORES

Wij zijn dancestudio FootLoose, de gezelligste dansstudio van Santpoort en omgeving, plezier is bij ons namelijk het allerbelangrijkste! We bieden Danslessen vanaf 3 jaar tot 16 jaar en we hebben ook nog een volwassen groep. Elke week dansen wij in de gymzaal van de Parnassia school in Santpoort-Noord, we werken hier elk jaar naar een prachtige eindvoorstelling. Dit jaar vindt onze voorstelling met het thema Disney plaats op 2 juli in het Ichthus Lyceum in Driehuis. 

Dansstudio Michelle, ook wel DSM genoemd, staat voor Dans Show & Musical. De drie disciplines die een rode draad vormen in hun lesaanbod. Voor kinderen van 2,5 tot 25+ worden er verschillende lessen aangeboden. Onder andere Peuterdans, Kleuterdans, Modern, Hip-hop, Showmusical, Streetdance Lyrical Jazz. Ook kun je bij DSM auditie doen voor de selectiegroepen en zo meerdere uren in de week samen trainen. Plezier tijdens de lessen staat voorop. En als kers op de taart worden er altijd eindvoorstellingen in de Stadsschouwburg Velsen gegeven, met ieder seizoen een nieuw thema. Dit seizoen geven ze op 1 juli twee voorstellingen met hun versie van Cinderella. Kom gerust een gratis proefles volgen!

  

Fleur Peereboom is een aanstormend jazztalent met lokale roots. Met de Jazz3huis band speelt ze groovy jazzstukken. Jazz3huis is een serie jazzconcerten in Theater de Drieklank in Driehuis.

Fleur Peereboom – saxofoon
Robin Willems – gitaar
Delaney Nelom – toetsen
Azubike Onwuka – bas
Koen van der Wel – drums

Schrijfster Conny Braam geeft zowel op zaterdag en zondag een lezing in Ymuiden Stores. Op deze historische plek vertelt zij over haar nieuwe boek De revolutie van Pelle, maar ook over haar liefde voor IJmuiden.

>> Reserveer hier een plek voor de lezing. 

Conny Braam geniet vooral bekendheid door de trilogie over de geschiedenis van haar woonplaats IJmuiden. In 2000 verscheen De woede van Abraham over de lotgevallen van de kanaalgravers die onder barre omstandigheden het Noordzeekanaal moesten graven. Daarna verscheen De onweerstaanbare bastaard over de Eerste Wereldoorlog waarin de havenplaats niet alleen strijdtoneel werd van de oorlogvoerende landen maar ook een goudmijn bleek te zijn voor vele reders, vishandelaren en gelukzoekers, terwijl er voor de arme vissersfamilies nog geen haringkop te krijgen was. Het derde deel Het schandaal is gebaseerd op de beruchte Velser Affaire, waarin verzetsstrijders en collaborateurs tegenover elkaar kwamen te staan.

Afgelopen februari verscheen De revolutie van Pelle gebaseerd op onder andere het leven van Keet Pelle die in de tweede helft 19e eeuw een kroeg dreef in het oude IJmuiden en, net als veel kanaalgravers en andere uitgestotenen, in de ban raakte van de sociaal revolutionaire leider Domela Nieuwenhuis die het volk opriep tot strijd voor algemeen stemrecht en betere leefomstandigheden.

De lezingen zijn zaterdag om 13.30 en op zondag om 15.00 uur. Wij verwachten veel belangstelling en raden je aan vooraf een ticket te reserveren. Met dank aan Citymarketing Velsen | ijmuiden.nl zijn de lezingen gratis toegankelijk.

Een energiek semi akoestisch pop/rock duo bestaande uit Jurre van der Linden en Rens Warnar. Rens Warnar speelt elektrische gitaar en voegt een indrukwekkende rock vibe toe aan de mix, terwijl Jurre van der Linden de zang verzorgt met zijn warme stemgeluid. 

Het repertoire bestaat uit de bekende hits van bijvoorbeeld, Queen, Johnny Cash, David Bowie, Dire Straights en ABBA.

Facebook:  https://www.facebook.com/TheWarnars

Dans & Balletstudio Jolein is in het jaar 2000 van start gegaan o.l.v. Jolein van der Geest.

Met vier locaties in Haarlem, Heemstede, Santpoort en Vijfhuizen is dans en balletles voor iedereen uit o.a. Haarlem, Haarlemmermeer, Hoofddorp, Driehuis, Velsen en IJmuiden gemakkelijk te bereiken.

Dans & Balletstudio Jolein werkt met een enthousiast team van talentvolle en gediplomeerde docenten, en met relatief kleine groepen, zodat voor ieder de tijd en ruimte aanwezig is om te (leren) dansen.

Behalve recreatief dansen, komt het regelmatig voor dat dansers doorstromen naar een dansvakopleiding.
Wat betreft professionele theater- en dansopleidingen staat Dans & Balletstudio Jolein erom bekend ambitieuze leerlingen goed te begeleiden bij het maken van hun danskeuzes. De afgelopen jaren zijn er al vele leerlingen aangenomen op verschillende professionele academies.

Cornelis vrolijk plein

Laat je verwarmen door CHAI!
Het klinkt als een combinatie van het gepolijste geluid van de 80’s en het rauwe randje
van de 90’s. Scheurende gitaren, grote synthesizers en vocalen die recht uit het hart
komen; samen vormt dit de krachtige sound die ze ‘Soulful Rock’ noemt.
CHAI neemt de luisteraar mee op een introspectieve reis door de complexiteit van het
bestaan, met reflecties en emotionele openheid. Haar teksten verkennen thema’s als de
zoektocht naar betekenis, de uitdagingen van opgroeien en de subtiele schoonheid van
de wereld om ons heen.

Haar muziek geeft energie, is eerlijk en verwarmt je ziel – net als een warme kop chai-
thee.

Play the Blues, uit nood geboren tijdens een wereldwijde pandemie. De dB Bluesband zat gedwongen stil maar de blues kruipt waar het gaan moet en 14 tracks hebben in 2021 het levenslicht gezien. Nu live uitgevoerd door de dB Bluesband.

14 herkenbare maar unieke tracks die hun roots overduidelijk in de blues hebben. 14 tracks die ook duidelijk laten horen dat blues meer is dan nood en ellende
maar ook hoop geeft en troost biedt.
14 tracks geschreven door de zanger/gitarist met als doel om ze live van het podium te schreeuwen, fluisteren en kreunen.
14 tracks onder eigen beheer uitgebracht en nu via Spotify, iTunes, Apple music, YouTube, Shazaam en vele andere streamingsplatforms te beluisteren.

Nu het spelen mag, breidt het repertoire zich uit en komt er meer om naar te luisteren. Nieuwe nummers om deze keer als band, live op te nemen in de studio.
Live omdat het mag, omdat kan en vooral omdat het de blues laat leven.

Jan J. Pieterse is regelmatig op het podium te vinden als presentator of als theatermaker. Daarnaast is hij tekst- en puntdichter en interviewde hij voor onder meer Haarlems Dagblad en Scènes menig cabaretier. Jan J. Pieterse staat sinds jaar en dag alleen of samen met anderen in het theater.  Hij speelde in De Zwerftocht, Façade speelt Blindeman, Plezierdichters, De Open Dichtshow, Schrijven geschiedenis, Mannen van Taal,  Club Sandwich, de LULverhalen, Padoem Pats, Wedstrijdje, Talk en Best of Mannen van Taal.

Hij schreef een twintigtal boeken met puntdichten. Waaruit hij voordraagt op Het Havenfestival.

Op 30 maart 2020, overleed Bill Withers op 81-jarige leeftijd. Deze gigant in de soulmuziek verdient een eerbetoon. Met ‘Tribute to Bill Withers’ brengt deze band een ode aan één van de grootste singer-songwriters aller tijden. 

Een reis door de muziek van Bill Withers, van zijn eerste plaat ‘Just As I Am’, tot samenwerkingen met jazzgrootheden zoals The Crusaders. Natuurlijk komen de grote hits als ‘Ain’t No Sunshine’ en ‘Lovely Day’ langs, maar wellicht ook muziek die je nog niet eerder hebt gehoord maar onmiskenbaar Bill is. Één ding is gegarandeerd: dit collectief topmuzikanten uit regio Haarlem en Amsterdam laat je de hele avond dansen en grooven.

It’s like a 1980’s family reunion, your recently divorced aunt has now become an aerobics
instructor, your crazy uncle has already pulled out his flute again and daddy won’t stop
going on about how great Schwarzenegger was in Total Recall. After another round of
drinks you decide to go play a round of twister – just to keep it sporty!

zeehaven theater

“Iris en Marcel, samen Maris, hebben een mooi liedjesprogramma gemaakt over het leven samen”. Ze zijn echter al zo lang samen dat de liefde die er eerst vanaf spatte nu bekoeld is. “Wat gaat er gebeuren nu ze toch nog samen moeten spelen?” Een hilarische voorstelling over relaties, communicatie en liefde.

Als zangeres van een bekende soulformatie staat Iris Fricke al jaren op de grote podia. Marcel Klingeler staat als zanger van een energieke Nederpopband en als trompettist op menig feest en festival.

Wilko Terwijn brak door met zijn oudejaarsconferences en als vaste speler bij De Grote
Improvisatieshow. Als stand-up comedian heeft hij zo onderhand op ieder festival wel
gespeeld en timmerde ook internationaal aan de weg. Wilko is een veelgevraagd
tekstschrijver voor TV en heeft als schrijver ook met de top van de cabaretwereld gewerkt.
Hij is één van de hoofdschrijvers van de Comedy Central Roast’s, heeft zijn vaste column
op Slam! En hij is één van de trotse oprichters van de komische voetbal podcast Randje
Buitenspel.

SlodDe & VoS proberen wat (i.s.m. de Stadsschouwburg Velsen)

Stap in de wereld van SlodDe & Vos, de ondeugende muzikant en de pientere uitvinder, waar bizarre avonturen wachten! In hun allereerste liedjesshow nemen SlodDe & VoS de allerkleinsten mee op een onvergetelijke reis. Dans, zing, en feest mee met de meest ondeugende en avontuurlijke liedjes. Verdwaal in een fantastische wereld waar niets te gek is, waar alleen maar superhelden zijn en waar jij de baas bent als papa en mama gaan slapen.
De zonnige klanken van o.a. reggae en hiphop brengen het ultieme zomerse festivalgevoel met zich mee. Met de allereerste (kindvriendelijke) sitdown wordt het hele publiek, jong en oud, getrakteerd op een onvergetelijke ervaring. Laat je betoveren door de aanstekelijke deuntjes en geniet van de energieke, interactieve muziekvoorstelling van SlodDe & VoS!

SlodDe & VoS is een nieuw muzikaal duo bestaande uit Llewy Isselt en Bart Possemis, bekend van de voormalige hiphopband Relax. Ze tourden jarenlang de wereld rond en ontvingen onder andere een Edison en een Zilveren Harp voor hun albums. Gemotiveerd door een gemis aan eigenzinnige, Nederlandstalige kinderliedjes schreven ze hun eerste liedjes
als de ondeugende en avontuurlijke SlodDe & VoS. Samen met drummer Satindra Kalpoe (ook van Relax) treden ze live op voor kinderen tussen de 3-8 jaar. Als huisband van kinderopvang Op Stoom hebben ze al flink wat vlieguren gemaakt, met het Op Stoom festival in Het Patronaat als knallende afsluiter. In oktober 2023 gaat hun eerste theatervoorstelling “SlodDe & VoS in de Geluidentuin” in première. Ze zijn klaar om met hun alternaLieve liedjes, zowel in vol ornaat als akoestisch en intiem, de theaters en popzalen te veroveren.

Arie Koomen, doet al meer dan 28 jaar aan standup comedy. Arie is de Arie van Arie en Silvester en hij zat bij de Lama’s. Als kind viel hij in een toverketel met spraakwater.  Soms probeert hij een hele avondvullende show in een set van 10 minuten te proppen. Onmogelijk zou je zeggen: tenzij je heel snel praat. Hij zou heel  graag een zoon vernoemen naar Kanye West. Zodat die jongen Kanye Koomen heet. Gelukkig heeft hij dochters. 

Check hem op Instagram en twitter: @ariekoomen

Jan J. Pieterse is regelmatig op het podium te vinden als presentator of als theatermaker. Daarnaast is hij tekst- en puntdichter en interviewde hij voor onder meer Haarlems Dagblad en Scènes menig cabaretier. Jan J. Pieterse staat sinds jaar en dag alleen of samen met anderen in het theater.  Hij speelde in De Zwerftocht, Façade speelt Blindeman, Plezierdichters, De Open Dichtshow, Schrijven geschiedenis, Mannen van Taal,  Club Sandwich, de LULverhalen, Padoem Pats, Wedstrijdje, Talk en Best of Mannen van Taal.

Hij schreef een twintigtal boeken met puntdichten. Waaruit hij voordraagt op Het Havenfestival.

Ramon Chatrer (oud-Frans voor ‘castreren’) is
cabaretier en zanger. In 2020 won hij de Jury,-
Publieks,- en Persoonlijkheidsprijs op het
Groninger Studenten Cabaret Festival.
Verder was hij een half jaar te horen bij Giel
Beelen op NPO Radio 2 met een muzikale
column. In 2021 was hij finalist bij het
Amsterdams Kleinkunst Festival en momenteel
tourt hij door heel Nederland met zijn
voorstelling OPPERHOND.
Op het Havenfestival zingt en vertelt Ramon
over de verlangens en behoeftes waarvan je
niet wist dat je ze had, met rauwe
kleinkunstnummers en zang vanuit zijn tenen.

Jan J. Pieterse is regelmatig op het podium te vinden als presentator of als theatermaker. Daarnaast is hij tekst- en puntdichter en interviewde hij voor onder meer Haarlems Dagblad en Scènes menig cabaretier. Jan J. Pieterse staat sinds jaar en dag alleen of samen met anderen in het theater.  Hij speelde in De Zwerftocht, Façade speelt Blindeman, Plezierdichters, De Open Dichtshow, Schrijven geschiedenis, Mannen van Taal,  Club Sandwich, de LULverhalen, Padoem Pats, Wedstrijdje, Talk en Best of Mannen van Taal.

Hij schreef een twintigtal boeken met puntdichten. Waaruit hij voordraagt op Het Havenfestival.

Roel C. Verburg combineert stand-up comedy met gitaar en dat levert
uiterst lollige liedjes op.
Misschien ken je hem van ‘Onder De Plak’. ‘Ik Koester Je Oester’ of
‘Slechtste Rapper Van De Straat’, misschien ken je hem van Radio
Veronica waar hij jarenlang elke vrijdagochtend bij Jeroen van Inkel
een liedje speelde of misschien ken je hem helemaal niet, dat mag ook.

Tussen de liedjes door vertelt deze relaxte flierefluiter ook nog
bijzonder grappige verhalen over zijn leven als gitaar comedian en
net als in zijn liedjes gaan ook daar de grappen in hoog tempo door.

Ramon Chatrer (oud-Frans voor ‘castreren’) is
cabaretier en zanger. In 2020 won hij de Jury,-
Publieks,- en Persoonlijkheidsprijs op het
Groninger Studenten Cabaret Festival.
Verder was hij een half jaar te horen bij Giel
Beelen op NPO Radio 2 met een muzikale
column. In 2021 was hij finalist bij het
Amsterdams Kleinkunst Festival en momenteel
tourt hij door heel Nederland met zijn
voorstelling OPPERHOND.
Op het Havenfestival zingt en vertelt Ramon
over de verlangens en behoeftes waarvan je
niet wist dat je ze had, met rauwe
kleinkunstnummers en zang vanuit zijn tenen.

Straattheater

Tijdens het festival kan je ook straattheater tegenkomen. Denk aan poppentheater Kom Terug van Sjaak Hartog en Janna Handgraaf, het Haarlems Straatorkest of de Nautilus van Arthur van Poppel. 

container museum

Bij Kunst op de Kade plein is een containermuseum. Hier laten verschillende kunstenaars hun werk zien. Bij Mamalou kun je tijdens het Havenfestival het canvas of de inspiratie zijn. Het kunstwerkje dat ontstaat kun je tegen een kleine onkostenvergoeding mee nemen. Een ‘uniekje’ voor blije gezichtjes. Hieronder de kunstenaars waarvan je het werk kan bewonderen. 

Renske de jong

Wilma Vlaar

Terpen Tijn

De vroege jeugd van Renske de Jong heeft zich afgespeeld in Zuid-West Afrika alwaar zij de liefde voor de natuur met de paplepel ingegoten heeft gekregen. In de havens van IJmuiden heeft zij ook een voorliefde ontwikkeld voor alles wat ze “mooi van lelijkte” noemt. Ze maakt allerlei dingen; ze fotografeert, schildert, boetseert, breit, naait en van alles nog meer.

De Beverwijkse Wilma Vlaar schildert al heel lang en het is uit noodzaak geboren om haar gevoelens om te zetten in positieve kracht. Leergierigheid en haarzelf uitdagen is een levenslang proces, ze blijft ontwikkelen in elke levensfase. Soms volledig losgaan en experimenteren met materialen en abstract werken, dan weer ingetogen en meer naar binnen gericht werken op realiteit.

Teken- en schildervereniging Terpen Tijn brengt rauwe schilderijen van diverse schilders uit Velsen bij elkaar. De schilders maken graag kennis met het publiek en hebben een gezamelijke expositie in een container bij het theater op het festival terrein.

tanja koelemij

Renate van den berg

Marion meesters

Voor Tanja Koelemij zijn luminisme en postimpressionisme grote invloeden. Zij gebruikt deze als uitgangspunt en probeert daar verder op te bouwen. Hoewel ze soms ook uitstapjes maakt, schildert ze tegenwoordig hoofdzakelijk landschappen en stillevens. Door de tijd heen heeft ze een eigen snelle kwaststreek gekregen en heeft ze een eigen stijl en kleurenpallet ontwikkeld.

Renate van den Berg is in 1965 in het kleine dorpje Sint Maartensvlotbrug, nabij Schagen, geboren. Sinds 1984 woont zij met veel plezier in IJmuiden. Deze plaats, rauw aan zee, maar ook de omgeving zijn vaak de inspiratiebron voor haar schilderijen.

De Velsense Marion Meesters beschouwt de kust en de duinen als haar natuurlijke biotoop. In haar beelden mengt ze foto’s van verschillende dimensies (tijd en ruimte, het grote en het kleine) tot een nieuw geheel. Hiermee wil ze de complexiteit en schoonheid van de natuur uitdrukken, terwijl het onderwerp altijd herkenbaar en vertrouwd blijft. In 2022 is ze een project gestart, waarin ze mensen aan de kust in beeld brengt.

marcel Ruben

madelief van der beek

lenny Schuijt

Marcel Ruben houdt van tekenen en schilderen vanaf zijn kleutertijd. Hij maakt op klassieke wijze fijnzinnige olieverfschilderijen in een nieuwe techniek met onderwerpen als eenvoudige portretten, stillevens en dieren in hun leefomgeving met elk een uniek verhaal.

Madelief van de Beek is beeldend kunstenaar en scenograaf. 

Het werk “Yours, Death” is een video-installatie waarin het publiek meegenomen wordt in theatrale vlucht naar een plek voor verlies en rouw. Dit werk komt voort vanuit een persoonlijke ervaring. In november van vorig jaar, overleed Madelief haar moeder aan de gevolgen van kanker. 

Lenny Schuijt  is leerkracht in het basisonderwijs en eind van dit schooljaar gaat ze met pre-pensioen en kan dan op creatief gebied alles verder aanpakken.

Bij de schildersclub ‘Dirkshorn’ leert ze van een kunstenaar hoe ze steeds creatiever haar schilderstukken kan maken. Het liefst werkt ze met olieverf, mooie kleuren, dit is te zien in haar laatste werken.

laura crocket

jan Koomen

henk zwanenburg

Laura Crochet is een beeldend kunstenares oorspronkelijk uit Frankrijk. Zij maakt beelden van speksteen, serpentijn en albast. Ze vindt deze materialen prettig om te voelen en te bewerken.

Jan Koomen is een autodidacte kunstschilder. Voor hem is schilderen is iets moois, het voelt een beetje als jezelf blootgeven. Zijn gedachten krijgen vorm op het canvas en zijn lach bepaalt de kleuren. Zijn gevoel is bepalend, zo is hij, soms loopt hij vast en schiet zijn zelfvertrouwen iets tekort.

Henk Zwanenburg is in 1961 geboren in IJmuiden. In 1985 studeerde hij als tekenleraar af aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming en hij schildert nog steeds. In zijn werken schetst hij vaak landschappen met daarin een auto, trein of boot. Hij begint een schilderij vaak met een heerlijke knoeiboel, waarin ruimte is voor fantasie.

Chris van Drunen

alex reznikova

Chris van Drunen, 77 jaar, is al ruim 45 jaar autodidact schilder in uitsluitend olieverf. Zijn voorkeur gaat uit naar het schilderen van schepen, zee- en duingezichten maar hij vindt het ook leuk om andere onderwerpen op het doek te zetten die vaak ook verrassend uitvallen.

De van oorsprong Russische Alex Reznikova-Uijtendaal  is professioneel bezig met het vervaardigen van glas-in-loodramen en schilderen in de stijl van metarealisme, onderzoek naar de interactie van vorm en inhoud op het voorbeeld van menselijke beelden.