Programma 2024

PROGRAMMA 2024

Hieronder vindt u het podium programma van het Havenfestival 2024. Het nautische programma vindt u hier. Naast deze vier podia vindt u verspreid over het terrein verschillende vormen van straattheater, tentoonstellingen en organisaties en bedrijven die workshops of demonstraties geven. 

Op onze plattegrond vindt u binnenkort meer informatie over deze activiteiten. Daar is ook de locatie van de verschillende podia op te vinden.

Blokkenschema's

programma zaterdag 22 juni

noordzeevisplein

Het Smartlappenkoor is een  gemengd Nederlandstalig koor dat in 1989 is opgericht.

Het koor met 45 leden staat onder leiding van dirigent Karin Ravenstijn en wordt begeleid door de accordeonisten Rita te Boekhorst en Truus Beemsterboer.

Regelmatig wordt met veel plezier en gevoel opgetreden in woonzorgcentra, op festivals, particuliere feestjes en bij evenementen zoals de Cultuurmarkt in Heemskerk en de kerstmarkt in Haarlem.

Door het gevarieerde repertoire van oude en hedendaagse smartlappen, zeemansliedjes en gezellige meezingers heeft het koor een zeer goede reputatie opgebouwd.

Het Smartlappenkoor is medeorganisator van de Heemskerkerduin Korenroute, die in 2017 voor de eerste keer en met veel succes is gehouden.

Op dinsdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur repeteert het koor in de Vrijburcht in Heemskerk. Het is altijd mogelijk om vrijblijvend een repetitie bij te wonen.

Voor meer informatie 06-19961408

Wij zijn het Amusementskoor Velsen.
Ons koor zingt Nederlandstalige liedjes, zoals zeemansliedjes, medleys en smartlappen.
Wij zijn een klein koor van ongeveer 20 personen, maar wel een heel gezellig koor.
G
ezelligheid staat bij ons boven aan.

Cornelis Vrolijk Podium

Inmiddels ruim 20 jaar geleden besloten drie broers van de familie Van Lent uit IJmuiden samen een band te beginnen. Het doel was lekker groovende Funk & Soul muziek te spelen. De band werd aangevuld met nog drie enthousiaste muzikanten en De Van Lent Band was geboren. Funk & Soul van toen en nu. Van Sam & Dave tot Bruno Mars. Van James Brown tot Chaka Kahn en Aretha Franklin. De Van Lent Band brengt deze nummers met hun eigen sound. Deze muziek vraagt erom om eens lekker mee te dansen. Ook is er voldoende ruimte voor improvisatie. De frontvrouw is de groovende, Souldiva Sylvia Brandse die samen met Gerard van Lent de vocalen voor haar rekening neemt. Trek je dansschoenen maar aan en kom genieten van het optreden op het Havenfestival in IJmuiden.

Kadetheater

Arie Koomen, doet al meer dan 28 jaar aan standup comedy. Arie is de Arie van Arie en Silvester en hij zat bij de Lama’s.

Als kind viel hij in een toverketel met spraakwater. 

Soms probeert hij een hele avondvullende show in een set van 10 minuten te proppen. Onmogelijk zou je zeggen: tenzij je heel snel praat. 

Hij zou heel  graag een zoon vernoemen naar Kanye West. Zodat die jongen Kanye Koomen heet. Gelukkig heeft hij dochters.

Check hem op Instagram en twitter: @ariekoomen

Bigband-jazz van de bovenste plank, daar draait het om bij de Seabreeze Big Band. Zeventien gedreven muzikanten (plus vocalist) met ervaren muzikale leiding. De Seabreeze Big Band speelt in de klassieke bigbandbezetting: trompetten, trombones, saxofoons en ritmesectie. 

Een inspirerend repertoire met de vroege Count Basie-swing en de muziek van Thad Jones en Frank Sinatra, maar ook met het uitdagende werk van moderne top-bigbands als de Big Phat Band. Fluisterzachte ballads en knallende up-tempo nummers. Optredens van de Seabreeze Bigband zijn altijd energiek en origineel.

De band staat alweer een aantal jaren onder leiding van componist/arrangeur/dirigent Sebastian Ohm. De band speelt ook eigen arrangementen van de hand van Sebastian.

The Think BIG-band! uit Castricum is een voltallige big band met een rijk verleden. De oorsprong van de big band dateert al van de vorige eeuw, maar dan onder de naam ‘Triple E’. Met o.a. twee tournees door Engeland en vele optredens door heel Nederland werd al snel een reputatie gevestigd.

De 20 muzikanten van The Think BIG-band! vormen samen een dynamisch koppel wat menig feest of festival in de overdrive zet. De mix van getalenteerde, bevlogen amateurs met (semi) professionals zorgt voor een band die staat als een huis met een aantal goede solisten in elke sectie. De muzikanten van de band verdienen ook hun sporen in andere goede big bands en funkbands. Naast ervaren muzikanten vindt ook de jonge, nieuwe generatie aansluiting in de band.

Met een breed, aanspreekbaar repertoire wordt niet alleen de hardcore jazz fan bediend. Iedereen die van muziek en dance houdt zal door de Think BIG-band geïnspireerd raken.

The Think BIG-band! staat onder leiding van muzikale duizendpoot René Breetveld.

Hollands Welvaren

programma zondag 23 juni

noordzeevisplein

Een groot zeemanskoor uit Zaandam, met een repertoire dat  bestaat uit zeemansliederen en feestmuziek. De naam verwijst naar de plaats van oprichting in 1996: in de bar van de Kapiteinshut in Zaandam. De zangers treden ook altijd op in kapiteinsuniform. De muzikale leiding is van dirigent Frits Otto, accordeonist Daan de Groot en slagwerker Rinke van Sante. Het Kapiteinskoor heeft inmiddels meer dan 700 optredens achter de rug en vijf CD’s uitgebracht.   https://www.kapiteinskoor.nl/

Het koor beschikt over 55 zangers en wordt gesteund door 35 donateurs.

Het Kapiteinskoor houdt elke woensdagavond voor het publiek toegankelijke oefenavonden in “Het Tolhuys”. Het adres: Tolhuys aan de Zaan, Westzijde 216, Zaandam

Popkoor Zingsation is opgericht in September 2015. We bestaan inmiddels ruim 5 jaar en hebben dus nog een feestje tegoed. Op zaterdag 19 november 2022 gaan wij dit uitgebreid vieren. Houd voor info onze FB pagina in de gaten!  Wij, van Zingsation, zingen een aantal van onze mooiste liedjes op het Havenfestival. Leuk als je erbij kan zijn.

Cornelis Vrolijk Podium

Jente Charlotte maakt organische popmuziek: schilderachtige teksten, filmische muziek en de stem van een sirene. Jente woont aan de Noord-Hollandse kust waar ze haar inspiratie haalt uit de grootsheid van de natuur, de duinen en de zee. Ze is tijdens haar uitwisseling naar Scandinavië geïnspireerd door Aurora, Susanne Sundfør, Sigrid en LÉON. In Noorwegen schreef ze onder andere haar single Untouched met producer Alsmark.


Starfish is de band die je het hele jaar door een zomers gevoel geeft, waar je ook bent. Deze 4 vrienden uit Noord-Holland maken een onweerstaanbare mix van reggae, pop en surfrock die je doet denken aan een tropisch paradijs. Met optredens op veel festivals en podia in Nederland en daarbuiten hebben ze een manier gevonden om overal een feestje te bouwen. Met hun pakkende nummers, vrolijke melodieën en energieke optredens krijgt Starfish iedereen op de dansvloer.

2024 markeert het 10-jarig jubileum van de band en dat willen ze niet onopgemerkt voorbij laten gaan. De band zal 3 singles uitbrengen (in februari, zomer en herfst) en heeft een show in Paradiso aangekondigd, evenals meerdere festivaloptredens. Dus pak je zonnebril, zonnebrandcrème en je slippers en ga mee op een tropisch feest met Starfish!

Kadetheater

New Harbour Winds is een nieuwe afdeling binnen de IJmuider Harmonie. Zij bestaan uit een enthousiaste groep muzikanten die iedere maandag avond fanatiek repeteren aan een uiteenlopend repertoire. 

Van de bekende Böhmischer traum tot aan passievolle pasodobles. De stukken worden gespeeld met veel karakter en worden versterkt door visuals.

Onze Bigband Soli staat onder de bezielende leiding van dirigent Daniël Follmann.
Het soort muziek dat gespeeld wordt is swingjazz. Het repertoire is gevarieerd. Op onze
speellijst staan bijvoorbeeld: Fly me to the Moon, Makin’Whoopie, Summertime en Yassa van
de New Cool Collective.
Wij hebben het geluk een fijne vaste zangeres te hebben : Cecilia van der Pol.

Vorig jaar hebben we een aantal leuke optredens gehad, o.a. op Summer Park
Sessions, met diverse orkesten in de Schouwburg van Velsen en een kerstconcert in
verpleeghuis Velserduin.

En tijdens ons Voorjaarsconcert bij Soli bleek dat je op onze muziek goed kunt dansen!
In 2024 hopen we natuurlijk weer op veel leuke optredens. Want daar oefenen we ook
voor: om onze muziek met anderen te delen! Houd daarvoor de agenda van Soli in de
gaten!

Wij hebben een vacature voor de 2e trompet en trombone
Contactpersoon : Marjolein van Giessen
Bigband@soli.nl

Hollands Welvaren

Wouter Wensink is geen vreemde op de planken, met jaren lange ervaring met musicals en popmuziek. Als solo-act speelt hij voornamelijk heerlijke achtergrondmuziek. Zo is hij gespecialiseerd in mooie Nederlandse liedjes en popnummers van bekende singer-songwriters van nu.

Straattheater

Info volgt

container museum

Bij Kunst op de Kade plein is een containermuseum. Hier laten verschillende kunstenaars hun werk zien. Bij Mamalou kun je tijdens het Havenfestival het canvas of de inspiratie zijn. Het kunstwerkje dat ontstaat kun je tegen een kleine onkostenvergoeding mee nemen. Een ‘uniekje’ voor blije gezichtjes. Hieronder de kunstenaars waarvan je het werk kan bewonderen. 

Renske Tara

Annet Verplanke

Chris Drunen

De vroege jeugd van Renske de Jong heeft zich afgespeeld in Zuid-West Afrika alwaar zij de liefde voor de natuur met de paplepel ingegoten heeft gekregen. In de havens van IJmuiden heeft zij ook een voorliefde ontwikkeld voor alles wat ze “mooi van lelijkte” noemt. Ze maakt allerlei dingen; ze fotografeert, schildert, boetseert, breit, naait en van alles nog meer.

Annet wordt in 1966 geboren in Leeuwarden. Als kind verhuist zij van Ameland naar Noord-Holland en sinds 2017 woont zij in Zuid-oost Drenthe.

In 1989 is Annet afgestudeerd als maatschappelijk werker. Ze ging aan het werk en was daar erg druk mee. I “Ik miste het creatieve bezig zijn zo erg dat ik in het diepe ben gestapt.” In 2005 studeerde zij af aan de kunstacademie in Haarlem. Haar examenwerk bestond uit vier grote schilderijen ‘de vier vrouwen’.

Chris van Drunen, 77 jaar, is al ruim 45 jaar autodidact schilder in uitsluitend olieverf. Zijn voorkeur gaat uit naar het schilderen van schepen, zee- en duingezichten maar hij vindt het ook leuk om andere onderwerpen op het doek te zetten die vaak ook verrassend uitvallen.

Rob Langenberg

Renate van den berg

Marion meesters

Renate van den Berg is in 1965 in het kleine dorpje Sint Maartensvlotbrug, nabij Schagen, geboren. Sinds 1984 woont zij met veel plezier in IJmuiden. Deze plaats, rauw aan zee, maar ook de omgeving zijn vaak de inspiratiebron voor haar schilderijen.

De Velsense Marion Meesters beschouwt de kust en de duinen als haar natuurlijke biotoop. In haar beelden mengt ze foto’s van verschillende dimensies (tijd en ruimte, het grote en het kleine) tot een nieuw geheel. Hiermee wil ze de complexiteit en schoonheid van de natuur uitdrukken, terwijl het onderwerp altijd herkenbaar en vertrouwd blijft. In 2022 is ze een project gestart, waarin ze mensen aan de kust in beeld brengt.

Astra Joosten

Marcel Ruben

Thom Steinbuch

Kunstvorm

jan Koomen

Jan Koomen is een autodidacte kunstschilder. Voor hem is schilderen is iets moois, het voelt een beetje als jezelf blootgeven. Zijn gedachten krijgen vorm op het canvas en zijn lach bepaalt de kleuren. Zijn gevoel is bepalend, zo is hij, soms loopt hij vast en schiet zijn zelfvertrouwen iets tekort.