Zie hier welke schepen er onder andere aan de Trawlerkade in IJmuiden liggen tijdens het Havenfestival 2023.
Rondvaarten
Vanaf het ponton ter hoogte van het Ymuiden Stores vinden op zaterdag en zondag tussen 12.00 en 17.00 uur gratis rondvaarten plaats door de maritieme dienstverleners in IJmuiden. Er wordt gevaren door het Loodswezen, Vletterlieden en het Maritiem College IJmuiden. Ook het stoomschip de Adelaar zal ook enkele rondvaarten verzorgen.
De lange wachtrijen in het verleden hebben aangetoond dat de rondvaarten zeer populair zijn. Bezoekers kunnen gewoon in de rij gaan staan. Het Loodswezen werkt met time slots. Er worden voldoende hekken neergezet om de wachtende passagiers te kunnen scheiden van eventuele andere activiteiten op de kade.
Rondvaart op de Morgenster
Op zaterdag 24 en zondag 25 juni kan er om 10.00 uur een zeiltocht worden gemaakt met het Tallship de Morgenster. Meevaren kost 35 euro per persoon en 20 euro voor kinderen tot 16 jaar en kan alleen cash worden betaald. Er is plaats voor maximaal 90 opvarenden per vaart. Aan boord is het mogelijk om tegen betaling (cash) een drankje aan de bar te bestellen. Binnenkort is het mogelijk om je aan te melden.
DE ADELAAR
De Adelaar (23.01428) werd in 1925 gebouwd voor rekening van P. Boudewijns te Rotterdam. P. Boudewijns was deelnemer in de stoomsleepdienst MAAS te Rotterdam en voer tot in de zestiger jaren met de ADELAAR als havensleepboot te Rotterdam.
In 1965 werd de boot verkocht aan de ’s Gravenhaagsche Sleepdienst te Vlaardingen en herdoopt BOTLEK. Opnieuw als ADELAAR kwam ze in de vaart bij P. Molendijk te Vlaardingen. In 1975 tenslotte werd de boot verkocht aan de familie van Gulik te Beverwijk, alwaar de boot nog immer in de vaart is, onder beheer van B. van Gulik.
Het schip is te bezichtigen via de vaste steiger van de Windcat.
MORGENSTER
Onder de naam ‘Vrouwe Maria’ werd deze brik ingezet voor de visvangst in de Noordzee. In 1928 werd het uitgerust met een motor en in 1947 werd het verlengd en hermeten. In 1959 kreeg het de naam ‘Morgenster’. Het werd daarna gebruikt in de sportvisserij en als radioschip voor radio Del mare. In 1993 heeft de IJmuidenaar Harry Muter het schip gekocht en het vervolgens verbouwd tot een Sail Training schip.
Sinds 2008 is de Morgenster in de vaart als clipperbrik. De missie is het behoud historisch erfgoed, zeemanschap en de persoonlijk ontplooiing van alle opvarenden.
Tijdens het havenfestival kan er aan boord worden gekeken op dit prachtige Tallship. Er kan ook een korte zeiltocht worden geboekt (van 10.00 tot 12.00 uur). Binnenkort is het mogelijk om aan te melden.
YED PRIOR
De Yed Prior is door Spaansen in gebruik genomen om zand en grind te winnen op de Noordzee.
Dit innovatieve schip doet regelmatig IJmuiden aan, maar ook Engeland en Denemarken.
Spaansen heeft het vaarschema speciaal voor het Havenfestival aangepast en daarom zal de Yed Prior afmeren aan de kop van de Trawlerkade en is te bezichtigen zaterdag vanaf ca. 13 uur en zondag tot ca. 16 uur.
Op de kade staan oude vrachtwagens van het bedrijf die ons een kijkje gunnen in het verleden van het bedrijf.
Prinses maxima
De maritieme Academie IJmuiden/Harlingen komt met het binnenvaaropleidingsschip “Prinses Maxima”. Het schip is de gehele dag open voor het publiek waarbij er informatie wordt gegeven over het volgen van diverse nautische studierichtingen.
Aan boord van de “ Prinses Maxima” maken de leerlingen hun langere reizen over de Rijn en in het Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen (ARA) gebied.
Het schip biedt slaapgelegenheid voor maximaal 24 leerlingen en 4 bemanningsleden en is voorzien van alle moderne navigatie apparatuur.In de praktijk vaart de 56 meter lange “Prinses Maxima” in koppelverband met de 30 meter lange “Prinses Amalia”. Dit is een tankduwbak waar leerlingen door een praktijkinstructeur worden onderwezen in het omgaan met “natte lading”. Het schip is dan ook volledig uitgerust als een moderne tanker.
blusboot ''de weer''
Naar aanleiding van een zeer grote brand in 1954 werd er bedacht dat er een blusboot met grote capaciteit aan water nodig was vandaar dat in 56/57 Blusboot de Weer gebouwd is, na jaren lang trouwe dienst en meerdere branden en hulpverleningen is eind 2015 besloten dat de boot voor de veiligheidsregio niet meer nodig was. Hierop is de oude bemanning van de Weer opgestaan en heeft de boot in een stichting onder gebracht genaamd “Stichting Blusboot de Weer”. De stichting heeft als doel de boot te onderhouden en open te stellen voor publiek.
Blusboot de Weer zal meerdere demonstraties met de Bluskanonnen (afhankelijk van ligplaats en windrichting) uitvoeren.
ELBE
Het verhaal van de Elbe in het kort: De Elbe is begonnen aan haar vierde leven, als gerestaureerde zeesleper, beschikbaar voor het publiek. U kunt de Elbe bezoeken in haar thuishaven Maassluis, tijdens maritieme evenementen in binnen- en buitenland, maar ook een vaartocht maken met dit unieke varende monument, als laatste nog varende zeesleper van Smit.
Ze komt naar het Havenfestival en zal tegen betaling vaartochten verzorgen vanaf de Trawlerkade , tussen de pieren en wellicht naar de windmolens op zee.
KNRM: JOHANNA LOUISA
Op 14 september 1968 werd de Johanna Louisa in dienst gesteld als nieuwe reddingboot voor station IJmuiden en opvolgster van de beroemde Neeltje Jacoba. De Noord- en Zuid Hollandse Redding Maatschappij had een opdracht gegeven voor de bouw van 5 schepen in de Carlot Klasse aan de gebroeders Niesten in Delfzijl. De Johanna Louisa was het vierde schip in rij.
KNRM: PRINS HENDRIK
De Prins Hendrik is op 11 juni 1951 gedoopt door Koningin Wilhelmina. Ze had het schip gekregen van de N.V. Stoomvaart Maatschappij Nederland. Zij heeft de boot weer gedoneerd aan de toenmalige K.N.Z.H.R.M. (Tegenwoordig is dat de KNRM. Op 11 juni 1951 doopte ze de boot en gaf ze de boot de naam Prins Hendrik, ter ere van haar reeds overleden echtgenoot die altijd zeer geïnteresseerd was geweest in het reddingwezen.
KNRM: Nh1816
De Nh1816 is de eerste reddingboot van een nieuwe klasse all-weather reddingboten. De reddingboot is een schenking van de Goede Doelenstichting van de verzekeringsmaatschappij Nh1816.